2021-04-14 11:36:22• hírek • Bede Emőke

Több mint 1200 személynek segített munkát találni az AJOFM az első negyedévben

A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség a foglalkoztatást ösztönző intézkedések által 2021 első három hónapjában 1264 személy munkába állását segítette – tájékoztat legfrissebb közleményében az AJOFM.

A március 31-ig munkához juttatott személyek közül 718-an 45 évnél idősebbek voltak, 132-en a 25 és 35 év közötti korosztályhoz tartoztak, 126-an 35 és 45 között voltak, további 288 fő pedig még a 25-ik életévét sem töltötte be, viszont ők mindannyian az ún. NEET kategóriába tartoznak. A rövidítés azokra a fiatalokra utal, akik nem vesztnek részt az oktatásban vagy egyéb jellegű szakképzésben, de állással sem rendelkeznek.


A nemek és lakhelyek szerinti megoszlás tekintetében 768 férfinak és 496 nőnek, illetve 580 városinak és 684 vidékinek sikerült állást találni. Ami az iskolázottságot illeti, a munkába állók helyzete így alakult:

  • Középiskola vagy posztlíceum: 459
  • Általános iskola: 352
  • Szakiskola: 271
  • Egyetem: 96

Érdemes tudni továbbá, hogy a 2021 első három hónapjában álláshoz juttatott személyek közül 480-an, azaz a teljes csoport 37,97 százaléka a nehezen vagy nagyon nehezen munkába állíthatók csoportjába tartozott. (E besorolást azt követően rendelik hozzá egy-egy álláskeresőhöz, hogy a munkavállalás szempontjából fontos információk alapján elkészítik az illető szakmai profilját.)


A koronavírus-járvány az AJOFM működését is befolyásolta


„Az ügynökség a megszokott keretek között folytatta tevékenységét, ugyanakkor több olyan intézkedés foganatosításáról is mi gondoskodunk a pandémia idején, amelyeknek célja a munkaadók átsegítése ezen a nehéz időszakon. A feladataink tehát diverzifikáltabbak lettek, mint a korábbi években, de remélem, hogy meg tudunk felelni az elvárásoknak. Annál is inkább, mivel jóval többen fordulnak hozzánk segítségért” – fejtette ki korábban az AJOFM igazgatónője, Simona Dersidan a Szatmár.ro megkeresésére.


Kifejtette azt is, hogy a különféle támogatásoknak köszönhetően a munkanélküliek száma nem emelkedett meg drasztikusan, az igazgatónő elmondása szerint az állástalanok száma jelenleg is a normálisnak tekintett tartományban mozog. Március 31-én például a Szatmár megyében jegyzett munkanélküliségi ráta 3,44 százalék volt, segélyben pedig 855 személy részesült. Simona Dersidan szerint azonban nagyon kevesen vannak azok a munkahellyel nem rendelkezők, akik hosszabb ideig állástalanul maradnak, hiszen az ügynökség egyre több céggel áll kapcsolatban, így az adatbázisban szereplő személyek előtt is egyre több lehetőség nyílik meg.


Online zajlik az ügyintézés


Mindazok a munkáltatók, akik a támogatások megigényléséhez szükséges formanyomtatványokat keresik, megtalálják azokat az anofm.ro honlapon, a jogi személyeknek szóló menüpont alatt. Szerencsére a kitöltött iratok leadása is intézhető online, az aici.gov.ro felület segítségével. Azokat a dokumentumokat, melyeket itt nem lehet elküldeni, e-mailben is várják (ajofm.sm@anofm.gov.ro), azaz nem szükséges személyesen megjelenni az ügyészségen. Utóbbi lehetőséggel egyébként azok a magánszemélyek is élhetnek, akik szeretnék az ügynökség segítségét kérni a munkakeresést illetően. Az AJOFM honlapjan egyébként minden olyan megüresedett munkahelyet közzétesznek, amelyről a munkáltatók értesítik az ügyészséget, így mindenképp érdemes az oldalt böngészni, de természetesen telefonon (0261-770237) és e-mailben is szívesen állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: